مقالات

شابلون سازی روتاری

شابلون سازی روتاری

در این مطلب درمورد شابلون سازی روتاری اطلاعات لازم را در اختیارتان قرار خواهیم داد؛ لطفا تا پایان مطلب با ما همراه باشید. تمام تلاشمان را خواهیم کرد که مطلبی که قصد نوشتن آن را داریم برای مخاطبین عزیز جذاب باشد، پس شما نیز تا پایان ما را همراهی کنید.

همانطور که میدانید پارچه هایی که به لباس تبدیل شده و ما آن ها را به تن کنیم مسیر پر فراز و نشیبی را طی کرده اند تا به شکلی درآیند که می بینیم و از آن ها استفاده می کنیم.

پارچه ها طی عملیات مختلفی بافته میشوند و با انواع روش های چاپ به طرح و رنگ های مختلف تولید می شوند، که یکی از این روش های چاپ، چاپ به روش روتاری است.

آشنایی با چاپ روتاری

چاپ روتاری که به عنوان یکی از بهترین روش های چاپ پارچه با کیفیت بالا شناخته میشود به کمک یک غلتک و شابلون های مختلفی که روی آن قرار دارد، انجام میشود. 

رنگ ها و طرح هایی که با این روش چاپ میشوند بسیار ماندگار هستند زیرا رنگ به عمیق ترین لایه های پارچه نفوذ کرده و در آن جا باقی می ماند.

سرعت انجام چاپ روتاری با وجود نوار متحرک و شابلون ها بسیار بالا می رود، به همین دلیل است که این روش چاپ در مقایسه با سایر روش ها بیشتر به کار گرفته میشود و روی انواع پارچه ها نیز قابل اجراست.

در چاپ روتاری از دو دستگاه چاپ افقی و سیلندری استفاده میشود که عملکرد آن ها مشابه یکدیگر است و تنها از نظر ظاهری تفاوت هایی دارند.

در دستگاه افقی شابلون ها به صورت تخت روی یک سطح قرار میگیرند و پارچه از زیر شابلون ها به صورت افقی عبور می کند و طرح مورد نظر روی آن ها چاپ میشود.

در دستگاه سیلندری، یک سیلندر بزرگ در انتهای دستگاه چاپ قرار گرفته که نوار نقاله را توسط جریان برق می چرخاند، این چرخش بلانکت ها را می گرداند تا طرح مورد نظر از شابلون ها روی پارچه اجرا شود و پس از آن به قسمت خشک کن فرستاده میشود.

نحوه قرار گرفتن شابلون ها در دستگاه چاپ روتاری

شابلون ها کنار سکوی چاپ قرار گرفته اند اما ترتیب قرارگیری آن ها براساس رنگ هایی که قرار است به کار برود، متفاوت است.

برای مثال رنگ هایی که سطح کمتری را می پوشانند در ابتدای سکو هستند اما رنگ هایی که بیشتر مورد استفاده قرار میگیرند بعد از آن هستند؛ البته تیره و روشن بودن رنگ نیز میتواند جای شابلون ها را تغییر دهد؛ اگر دو رنگ سطح یکسانی را اشغال کنند باید رنگ روشن تر را جلوتر از رنگ تیره تر قرار داد.

رنگ ها را به کمک پمپ با یک لوله از جایگاه رنگ می آیند، وارد لوله دیگری میشوند و سپس از منافذ به صورت یک دست خارج شده و لبه ی تیغه ی رنگ کش وارد منافذ شابلون میشود.

همه چیز در مورد شابلون سازی روتاری

شابلون سازی روتاری شاید مبحث آشنایی برای شما نباشد، اما نگران نباشید چون در این مطلب قرار است به ساده ترین شکل ممکن با شابلون سازی روتاری آشنا شوید.

شابلون ها هزاران هزار طرح متنوع دارند که میتوان به کمک آن ها طرح های مختلف را چاپ کرد، اما شابلون سازی روتاری که منحصرا برای چاپ طرح روی پارچه به کار گرفته میشود از جنس نیکل ساخته میشوند تا بتوانند در برابر انواع مواد شیمیایی و مکانیکی مقاومت داشته باشند.

شابلون سازی روتاری به شکل استوانه ای است که هیچ منفذی ندارد و به روش الکتروگالوانی از نیکل ساخته میشود و استحکام بالایی در برابر مواد شیمیایی و مکانیکی دارد.

شابلون سازی روتاری به سه شکل انجام میشود:

  1. شابلون سازی روتاری لاکی
  2. شابلون سازی روتاری گالوو
  3. شابلون سلزی روتاری گراوری

در روش شابلون سازی روتاری لاکی، شابلون ها به شکلی طراحی میشوند که دارای منافذی یک اندازه و یکنواخت باشند.

مشخصات این شابلون ها به این صورت است:

  • عرض شابلون ها باید بر اساس عرض ماشین تعیین شود و همواره سعی شود که عرض آن ها بیش از عرض پارچه ای باشد که برای چاپ فرستاده میشود.
  • محیط شابلون ها نیز تعیین کننده حداکثر طول ری پیت است و باید بین 640 تا 10180 میلی متر باشد.
  • نمره مش: این نمره مشخص کننده تعداد منافذ در یک اینچ در عرض آن است.

فرم منفذ: در شابلون سازی روتاری شکل منفذ باید بر اساس نوع شابلون به دو صورت استاندارد و پنتا تعیین شود.

آماده سازی شابلون روتاری

برای چاپ طرح روی شابلون روی پارچه باید اقداماتی انجام داد که در ادامه به ترتیب خواهیم گفت.

  • مرحله ی اول باز کردن و جدا کردن شابلون مد نظر از بین شابلون هایی است که داخل یکدیگر قرار داده شده اند؛ توجه داشته باشید شابلون ها بسیار حساس و آسیب پذیر هستند و باید آن ها را با احتیاط بیرون بکشید و مواظب لبه ی تیز آن ها نیز باشید.

حالا باید شابلونی که بیرون کشیده اید را روی قاعده قرار دهید و رینگ های مخصوص را دو طرف آن محکم کنید تا هنگام حرکت توسط گیره جابجا نشوند.

  • گرد کردن مرحله ی دوم شابلون سازی روتاری است، در این مرحله گیره هایی که در دو طرف شابلون قرار گرفته اند که شابلون به شکل استوانه درآید و برای تثبیت این حالت استوانه ای، آن ها را در دمای 160 درجه سانتی گراد خشک می کنند.

    • چربی زدایی نیز از مراحل بسیار مهم در آماده سازی شابلون هاست؛ در این مرحله از یک ماده چربی زدا مثل SCR35 D گریسر به مدت 10 دقیقه استفاده می کنند.


    نکته ای که در این مرحله باید به آن توجه داشت محافظت از شابلون در برابر ضربه و آسیب است.


    همچنین مواظب باشید ماده ی چربی زدا با پوست شما تماس پیدا نکند زیرا برای سلامتی انسان خطرناک است، توصیه میشود هنگام انجام این مراحل با پوشیدن دستکش و عینک از خود محافظت کنید.


    چربی زدایی از روی شابلون ها را میتوان به روش دیگری نیز انجام داد؛ در این روش شابلون ها را روی غلتک قرار می دهند و با اسفنج آغشته به ماده چربی زدا، چربی زدایی می کنند و سپس با آب سرد شستشو می دهند و برای زدودن و خنثی کردن اسیدی که ممکن است روی آن به جا مانده باشد از محلولی که حاوی 20 درصد سوداست کمک می گیرند و با اسفنج آغشته به آن به خوبی آن را مالش می دهند و مجددا با آب شستشو می دهند و خشک می کنند.


  • در مرحله ی بعدی سطح شابلون ها را آغشته به لاک حساس به نور می کنند؛ این لاک نوعی رزین مصنوعی به صورت امولوسیون و یک حساس کننده مثل محلول نمک دی کرومات است.

پوشش شابلون با لاک حساس به نور هم به صورت دستی و هم به صورت ماشینی انجام می شود.

  • مرحله ی پنجم شابلون سازی روتاری خشک کردن شابلون هایی است که در مرحله ی قبل با لاک حساس به نور پوشانیده شده اند؛ دمای لازم برای خشک شدن آن ها بین 100 تا 120 درجه سانتی گراد است.

در این مرحله نیز باید به نکاتی توجه شود تا شابلون ها آسیب نبینند؛ هنگام خشک کردن، شابلون ها نباید به یکدیگر چسبیده باشند و تا قبل از اینکه به خوبی خشک شوند نباید آن ها را در معرض رطوبت و گرما قرار داد.

– مرحله ی بعدی شابلون سازی روتاری نور دادن است و در این مرحله از شابلون سازی روتاری شابلون های خشک شده را برای نور دادن روی ماشینی قرار می دهند که از یک غلتک با یک لایه پلاستیکی تشکیل شده است؛ زمانی که شابلون ها روی غلتک جای می گیرند هوای فشرده ای از داخل لایه لاستیکی دمیده میشود؛ با توجه به فشار هوای دمیده شده باید غلتک ها محکم روی غلتک نگه داشته شوند.

حالا نوبت به علامت زدن خطوط مرکزی، عرض چاپ، عرض برش و مرکز طرح به کمک قلم فلزی ماشین نور دهنده است.

هنگام نور دادن مرکز طرح روی فیلم باید با مرکز طرح به طور کامل روی یکدیگر قرار بگیرند و هیچ انحرافی وجود نداشته باشد.

نوردهی ممکن است در یک مرحله و یا چند مرحله انجام شود.

  • مرحله ی بعد شابلون سازی روتاری ظهور است؛ ظهور با یک ابر ضخیم و آب و یا ماشین ظهور انجام می شود و در این مرحله قسمت هایی که توسط طرح فیلم که نور به آن ها نرسیده و در نتیجه سخت و نامحلول شده اند، شسته میشود.

ماشین ظهور دارای دوش آب، غلتک مویی و دو غلتک نگهدارنده است که به کمک آن ها شابلون از داخل تمیز میشود و منافذی که نور نخورده اند باز میشوند و در مرحله چاپ پارچه خمیر از این منافذ عبور می کند و به سطح پارچه می رسند.

شابلون ها را مجددا با کمک نور کنترل می کنند تا اگر منفذی هنوز باز نشده به کمک پیستول آب و سوزن باز شود.

در نهایت شابلون را باید به خوبی خشک کرد.

  • مرحله پایانی شابلون سازی روتاری پخت یا سخت کردن است؛ در این مرحله روی لاک روی شابلون پخت انجام میشود تا مقاومت آن ها بالاتر برود؛ البته سخت کردن لاک به وسیله مواد شیمیایی نیز امکان پذیر است.

سخت کردن پیوند بین مولکول های لاک را قوی تر می کند.

در این مطلب سعی کردیم همه ی اطلاعات لازم درمورد شابلون سازی روتاری را در اختیارتان قرار دهیم، امیدواریم خواندن آن برای شما مفید بوده باشد.

در پایان لازم میدانیم یکی از بهترین مجموعه ها در زمینه چاپ پارچه را به شما معرفی کنیم؛

شرکت آرام تکمیل با نام تجاری یونیتکس با بهره گیری از کادری مجرب و با استفاده از ماشین آلات و دستگاه های بسیار پیشرفته رنگرزی و تکمیل اروپایی در زمینه ی منسوجات و خدمات نساجی شهرت جهانی دارند، این شرکت فرآیندهایی از قبیل بافت، رنگرزی و تکمیل طیف وسیعی از منسوجات از جمله تاری پودی و کشباف را به صورت تخصصی انجام می دهند؛ مجموعه ی آرام تکمیل همواره پیشرو در کیفیت و جلب رضایت مشتریان با تولیدات متنوع با قیمت بسیار مناسب و ابداعات گوناگون بوده است.

فلسفه ی تولد این شرکت بر پایه حذف کامل اتلاف هاست.

مجموعه آرام تکمیل همواره حفاظت از محیط زیست  را در دستور کار خود قرار داده و به همین منظور با احداث استخرهای تامین آب و تصفیه پساب خروجی به مساحت تقریبی 700 متر مربع و نصب تجهیزات تصفیه فاضلاب مدرن، حفاظت و حراست از محیط زیست را به نوبه خود به انجام رسانیده است که در نوع خود کم نظیر است.

سوالات متداول شابلون سازی روتاری



چاپ روتاری چیست؟

چاپ روتاری که به عنوان یکی از بهترین روش های چاپ پارچه با کیفیت بالا شناخته میشود به کمک یک غلتک و شابلون های مختلفی که روی آن قرار دارد، انجام میشود. 

رنگ ها و طرح هایی که با این روش چاپ میشوند بسیار ماندگار هستند زیرا رنگ به عمیق ترین لایه های پارچه نفوذ کرده و در آن جا باقی می ماند.



شابلون سازی روتاری به چند روش انجام میشود؟

  1. شابلون سازی روتاری لاکی
  2. شابلون سازی روتاری گالوو

شابلون سلزی روتاری گراوری



مشخصات شابلون سازی روتاری چیست؟

  • عرض شابلون ها باید بر اساس عرض ماشین تعیین شود و همواره سعی شود که عرض آن ها بیش از عرض پارچه ای باشد که برای چاپ فرستاده میشود.
  • محیط شابلون ها نیز تعیین کننده حداکثر طول ری پیت است و باید بین 640 تا 10180 میلی متر باشد.
  • نمره مش: این نمره مشخص کننده تعداد منافذ در یک اینچ در عرض آن است.

فرم منفذ: در شابلون سازی روتاری شکل منفذ باید بر اساس نوع شابلون به دو صورت استاندارد و پنتا تعیین شود.

دیدگاهتان را بنویسید