در این مطلب میخواهیم روش چاپ روتاری یا غلتکی را به شما معرفی کنیم و هر اطلاعاتی که لازم است را در اختیارتان قرار دهیم؛ لطفا تا پایان مطلب با ما همراه باشید.
انسان ها بعد از نیاز به خوردن و آشامیدن همواره به دنبال راهی برای پوشاندن و محافظت از بدن خود با برگ یا پشم و پوست حیوانات بوده اند اما با گذشت زمان تکمیل پارچه ها به وجود آمدند و در دسترس همه قرار گرفتند؛ بافندگی پارچه یکی از قدیمی ترین صنایع بشر بوده است.
صنعت ریسندگی و بافندگی پارچه به دلیل نیاز هرروزه انسان ها و تنوع طلبی شان در حال رشد و توسعه است؛ امروزه پارچه ها با روش های مختلفی تولید میشوند.
چاپ پارچه هنری است در صنعت پوشاک و مد انقلابی را به پا کرد، چاپ پارچه به کمک دستگاه های مکانیکی و مواد شیمیایی انجام میشود، در این روش دستگاه های مخصوصی رنگ های مختلف را با طرح مشخصی روی پارچه چاپ می کنند.
با این مقدمه میخواهیم به سراغ یکی از روش های چاپ پارچه با نام چاپ روتاری و یا غلتکی برویم و ببینیم با چه دستگاه هایی انجام میشود.
همه چیز در مورد چاپ روتاری
در حدود دو قرن پیش ماشین چاپ دوار و یا غلتان توسط یک آمریکایی به نام ریچارد هو ساخته شد از این ماشین برای چاپ روزنامه استفاده میشد اما بعدها با توسعه یافتن این ماشین از آن برای چاپ پارچه نیز استفاده کردند.
روش چاپ روتاری اینگونه است که شابلون های مختلف روی غلتک قرار داده میشوند و رنگرزی پارچه به صورت تخت از زیر آن عبور داده میشوند؛ غلتک ها نیز از نظر طرح و رنگ بسیار متنوع هستند و به صورت همزمان یا متناوب روی پارچه می غلتند و طرح مورد نظر را چاپ ری اکتیو می کنند.
این روش چاپ بسیار با کیفیت است به همین دلیل برای اغلب پارچه ها مورد استفاده قرار میگیرد؛ در این روش چاپ با سرعت بالاتر انجام میشود، امکان تولید متراژ بالای پارچه در زمان کم ممکن است (سرعت چاپ به ۱۴۰ متر بر دقیقه نیز می رسد) و همچنین به دلیل نفوذ رنگ به عمق لایه های پارچه چاپ روی آن ماندگاری بسیار بالایی دارد.( برای مطالعه بیشتر درباره سانفور و گرفتن آبرفت پارچه )
دستگاه چاپ روتاری
دو نوع دستگاه چاپ روتاری وجود دارد: دستگاه چاپ روتاری افقی و سیلندری. البته هر دو این دستگاه ها از نظر روش کار شبیه به هم عمل می کنند ولی از نظر ظاهری باهم متفاوت هستند.
- دستگاه افقی: در این دستگاه شابلون ها روی یک سطح قرار میگیرند و بلانکت ها شست و شو جهت تکمیل پارچه را از زیر شابلون به صورت افقی عبور می دهند. عملکرد این دستگاه شبیه به چاپ تخت است اما با سرعت بالاتر.
بلانکت ها نوعی نوار متحرک هستند که براش روی پارچه روی آن ها قرار میگیرد؛ پارچه بعد از اینکه از بخش خوراک دهنده در روی نوار بلانکت سرتاسر دستگاه چاپ و نقش گرفتن از انتها خارج میشود و به سمت قسمت خشک کن می رود. در قسمت انتهایی یک سیلندر بزرگ تعبیه شده است که توسط جریان برق شروع به حرکت می کند و نوار نقاله را میگرداند. اینورتر سرعت نوار را تنظیم می کند.
شابلون های چاپ روتاری از جنس نیکل ساخته میشوند و دلیل استفاده از نیکل در ساخت آن ها این است که میتوانند در برابر عوامل مکانیکی و شیمیایی مقاومت کنند.( برای مطالعه بیشتر درباره استنتر پارچه )
سایر قسمت های دستگاه چاپ روتاری شامل:
- نوار نقاله که خار زدن پارچه پارچه روی آن قرار میگیرد.
- واحدهای چاپ خود شامل چندین قسمت: تشتک رنگ، شابلون غلتکی، تیغه رنگ کش و ساز و کار حرکت دهنده ی آن است.
- جایگاه رنگ و لوله رنگ رسانی به واحد چاپ
قسمت های قابل جابجایی دستگاه چاپ روتاری
- واحد چسب زن
- واحد شستشوی نوار که مسئول زدودن چسب و رنگ از روی بلانکت است.
- واحد تغذیه پارچه
روش چاپ روتاری
در شروع چاپ شابلون ها را به درستی روی کامپکت پارچه قرار می دهند و رنگ کشی که در این دستگاه قرار میگیرد یک میله آهنی است که قطر آن با نوع پارچه متناسب است و غلظت رنگ نیز ۴- ۵- ۶- ۸- ۱۰- ۱۲- ۱۵ میلی متر است.
بعد از اینکه شابلون ها را نصب کردند میله های رنگ کش را درون آن قرار می دهند و مکانیزم آن به این صورت است که میله رنگ کش توسط نیروی الکترومغناطیسی که زیر نوار نصب شده است جذب شده و فشار لازم را به شابلون وارد می کند.( برای مطالعه بیشتر درباره پارچه ساحلی عمده )
و رنگ های مورد نظر از طریق لوله های تعبیه به شابلون میریزد و زمانی که شابلون می چرخد نقشه دلخواه روی پارچه چاپ میشود.( برای مطالعه بیشتر درباره چاپ تریکو)
نحوه قرار گرفتن شابلون ها
در دستگاه چاپ روتای، محل قرار گیری رنگ کنار سکوی چاپ است ولی نحوه قرارگیری آن ها به رنگبندی پارچه بستگی دارد. برای مثال رنگ هایی که کمتر مورد استفاده هستند یعنی سطح کمتری از پارچه را اشغال می کند در ابتدای سکو قرار میگیرد و اگر دو رنگ در سطحی که اشغال می کنند یکسان باشند رنگ روشن تر جلوتر از رنگ تیره است.
تلمبه و پمپ در زیر سکوی رنگ قرار دارند و رنگ از طریق یک لوله لاستیکی منعطف از جایگاه رنگ به پمپ می رود و با یک لوله دیگر وارد لوله رنگ می شود و در نهایت از منافذ آن به صورت یکدست به بیرون جریان می یابد و لبه ی تیغه رنگ کش وارد سوراخ های شابلون میشود.( چاپ پیگمنت )
از یک پارو که درون شابلون تعبیه شده است خمیر به سطح پارچه که روی بلانکت ماشین قرار دارد منتقل میشود.( برای مطالعه بیشتر کارخانه چاپ پارچه )
حال که با چاپ روتاری آشنا شدیم لازم میدانیم یکی از بهترین شرکت های چاپ پارچه را به شما معرفی کنیم؛ شرکت آرام تکمیل با نام تجاری یونیتکس با بهره گیری از کادری مجرب و با استفاده از ماشین آلات و دستگاه های بسیار پیشرفته رنگرزی و تکمیل اروپایی در زمینه ی منسوجات و خدمات نساجی شهرت جهانی دارند، این شرکت فرآیندهایی از قبیل بافت، رنگرزی و تکمیل طیف وسیعی از منسوجات از جمله تاری پودی و کشباف را به صورت تخصصی انجام می دهند؛ مجموعه ی آرام تکمیل همواره پیشرو در کیفیت و جلب رضایت مشتریان با تولیدات متنوع با قیمت بسیار مناسب و ابداعات گوناگون بوده است.فلسفه ی تولد این شرکت بر پایه حذف کامل اتلاف هاست.
مجموعه آرام تکمیل همواره حفاظت از محیط زیست را در دستور کار خود قرار داده و به همین منظور با احداث استخرهای تامین آب و تصفیه پساب خروجی به مساحت تقریبی ۷۰۰ متر مربع و نصب تجهیزات تصفیه فاضلاب مدرن، حفاظت و حراست از محیط زیست را به نوبه خود به انجام رسانیده است که در نوع خود کم نظیر است.( برای مطالعه بیشتر خرید پارچه عمده )
دو نوع دستگاه چاپ روتاری وجود دارد: دستگاه چاپ روتاری افقی و سیلندری. البته هر دو این دستگاه ها از نظر روش کار شبیه به هم عمل می کنند ولی از نظر ظاهری باهم متفاوت هستند.
دستگاه افقی: در این دستگاه شابلون ها روی یک سطح قرار میگیرند و بلانکت ها پارچه را از زیر شابلون به صورت افقی عبور می دهند. عملکرد این دستگاه شبیه به چاپ تخت است اما با سرعت بالاتر.
صورت افقی عبور می دهند. عملکرد این دستگاه شبیه به چاپ تخت است اما با سرعت بالاتر.
- نوار نقاله که پارچه روی آن قرار میگیرد.
- واحدهای چاپ خود شامل چندین قسمت: تشتک رنگ، شابلون غلتکی، تیغه رنگ کش و ساز و کار حرکت دهنده ی آن است.
جایگاه رنگ و لوله رنگ رسانی به واحد چاپ
- واحد چسب زن
- واحد شستشوی نوار که مسئول زدودن چسب و رنگ از روی بلانکت است.
- واحد تغذیه پارچه