چاپ پارچه

در این مطلب میخواهیم درمورد چاپ پارچه اطلاعات لازم را در اختیارتان قرار دهیم و بهترین شرکت چاپ پارچه را نیز به شما معرفی خواهیم کرد.با توجه به  رشد تکنولوژی و همچنین احساس نیاز به تنوع در صنعت مد و دکوراسیون صنعت چاپ دچار تحولات زیادی شد.( برای مطالعه درباره رنگرزی پارچه )

 چاپ روی پارچه عبارت است از استفاده از مواد شیمیایی و به کار گیری دستگاه های مکانیکی که به صورت دیجیتال انجام میشود؛ چاپ روی پارچه در واقع رنگرزی موضعی یا از بین بردن موضعی رنگ پارچه است.با اینکه میتوان به کمک دستگاه های بافندگی تاری_ پودی یا حلقوی طرح های مختلفی را روی پارچه پیاده کرد اما حقیقت این است که چاپ نقش روی پارچه علاوه بر اینکه به صرف هزینه بسیار کمتری نیاز دارد، تولید بسیار بالاتر را نیز ممکن میسازد.(برای مطالعه درباره شست و شو جهت تکمیل پارچه)

البته باید این را نیز بگوییم که تهیه طرح های ظریف با نخ های رنگی با استفاده از ماشین بافندگی و کشبافی امری آسان است در حالی که چاپ طرح های ظریف (مخصوصا روی پارچه های ضخیم) نیز مشکلات و محدودیت های خاص خود را دارد.

ذکر این نکته نیز لازم است که پارچه هایی که با دستگاه های بافندگی طراحی میشوند در پشت و روی خود دارای طرح هستند اما پارچه هایی که ضخیم هستند خمیر چاپ را از خود عبور نمی دهند و پارچه تنها در یک طرح نقش دارد و پشت آن ظاهر چندان جالبی ندارد.( برای مطالعه بیشتر درباره سانفور و گرفتن آبرفت پارچه )

روش های چاپ پارچه

حالا که میدانیم چاپ روی پارچه چیست میخواهیم بدانیم با چند روش انجام میشود و در مورد هرکدام توضیحات مختصری ارائه کنیم.( برای مطالعه بیشتر درباره چاپ ری اکتیو)

  • چاپ مستقیم

چاپ مستقیم را میتوان یکی از آسانترین و کم هزینه ترین و متداول ترین روش های چاپ پارچه معرفی کرد، در این روش چاپ رنگینه به کمک خمیر چاپ مستقیما روی پارچه چاپ میشود.
اگر پارچه ها دارای زمینه ی سفید یا رنگ روشن باشند اصطلاحا میگویند “چاپ روی چاپ” انجام شده است، ترکیب رنگ زمینه و رنگ چاپ شده طرح نهایی را مشخص میسازد.

  • چاپ برداشت

در روش برداشت در قدم اول پارچه رنگرزی و رنگینه تثبیت میشود و سپس به کمک چاپ، رنگ زمینه ی پارچه با توجه به طرح مورد نظر از میان برداشته میشود و جای آن سفید باقی می ماند که به آن “برداشت سفید” میگویند و یا اینکه بعد از برداشته شدن رنگینه زمینه، جای باقی مانده با رنگ هایی که تحت تاثیر مواد برداشت کننده قرار نمی گیرد پر میشود “برداشت رنگی” نامیده میشود. البته برای این روش لازم است که رنگینه زمینه به آسانی قابل برداشت باشد.

در روش چاپ برداشت برای اینکه مولکول های رنگینه ای که برداشت نشده اند پوشش داده شوند و همچنین برای سفیدتر جلوه دادن مواضع برداشته شده میتوان پیگمنت سفید یا سفید کننده های نوری را به خمیر چاپ برداشت اضافه کرد.

برداشت رنگینه بیشتر به کمک احیای آن صورت میگیرد.( برای مطالعه بییشتر درباره چاپ روتاری)

چاپ مقاوم :

در این روش از تثبیت رنگینه زمینه و یا تماس با الیاف در مواضع چاپ شده به کمک روش های فیزیکی و یا مواد شیمیایی مناسب جلوگیری میشود. البته باید گفت در صنعت نساجی و در روش چاپ مقاوم به کمک مواد شیمیایی بهتر صورت میگیرد. البته ممکن است در خمیر چاپ مقاوم رنگینه ای مورد استفاده قرار گیرد که به ماده مقاوم حساس نباشد و بتواند تثبیت شود.( برای مطالعه بیشتر درباره استنتر پارچه )

 

اگر خمیر پارچه مقاوم رنگینه نداشته باشد نوع پارچه مقاوم سفید است و در صورت استفاده از خمیر پارچه ای که رنگینه ی مقاوم به ماده ی حساس نداشته باشد نوع “چاپ مقاوم رنگی” است.در صورتی که چاپ پارچه ابتدا به کمک خمیر چاپ مقاوم انجام شود و سپس زمینه با یک شابلون تمام باز با خمیر چاپی که دارای رنگینه است چاپ شود این نوع چاپ را “پیش مقاوم” میگویند.اگر هم پارچه بعد از چاپ شدن با یک شابلون تمام باز با خمیر چاپی که حاوی رنگینه زمینه با خمیر چاپ مقاوم چاپ شود این نوع چاپ را “پس مقاوم” میگویند.

در صورتی که پارچه مابین مراحل چاپ رنگ زمینه و چاپ طرح مقاوم خشک نشود این نوع چاپ را”تر روی تر” میگویند.در برخی مواقع نیز از پد کردن پارچه به عنوان جایگزین روش چاپ با شابلون تمام باز استفاده میشود.در صورتی که شرایط استفاده از روش چاپ مستقیم روی پارچه وجود نداشته باشد از روش های چاپ برداشت و چاپ مقاوم استفاده میشود؛ برای مثال از این روش های برای چاپ طرح های بسیار ظریف که بخش های رنگی آن ها نباید با زمینه تداخل رنگی یا فاصله داشته باشند، استفاده میشود.لازم به ذکر است این روش ها هم هزینه بیشتر و هم دقت بیشتری احتیاج دارند.( برای مطالعه بیشتر درباره براش روی پارچه )

  • چاپ یک مرحله ای و دو مرحله ای

چاپ یک مرحله ای عبارت است از چاپ کالا با خمیر چاپ حاوی رنگینه و مواد کمکی اصلی؛ این مواد قلیا هستند که برای رنگینه های راکتیو و قلیا و احیا کننده برای رنگینه های خمی به کار برده میشود. در چاپ دو مرحله ای خمیر چاپ فقط شامل ترکیب رنگینه و مواد کمکی فرعی است که این مواد ضد احیا و جذب کننده رطوبت هستند و در مرحله ی بعدی بعد از چاپ و قبل از تثبیت مواد کمکی اصلی نیز اضافه میشوند.حال میخواهیم به شما بگوییم که:

 چاپ دو مرحله چه برتری ها و مزیت هایی نسبت به چاپ یک مرحله ای دارد؟

  1. خمیر چاپ دارای ثبات بیشتری است و میتوان پارچه چاپ شده را از قبل از تثبیت برای مدت طولانی تری نگهداری کرد.

دلیل این موضوع وجود مواد کمکی اصلی در خمیر چاپ است که باعث میشود واکنش های شیمیایی زودرس یا ناقص به وجود بیایند و در نهایت رنگینه تمایل کمتری برای جذب و واکنش های های دیگر داشته باشد.

  1. زمان تثبیت کاهش می یابد.

اگر پارچه رطوبت داشته باشد پس از اینکه مواد اصلی کمکی اضافه شود زمان تثبیت کاهش می یابد، سرعت انجام کار بیشتر میشود و همچنین در کاهش هزینه ها نیز بسیار نقش دارد.

  1. در مصرف مواد کمکی صرفه جویی شده و جذب رنگینه نیز افزایش می یابد.
  2. به دلیل اینکه پارچه ویسکوز ریون به رطوبت بیشتری احتیاج دارد در نتیجه قابیلت تولید دوباره پارچه های ویسکوز ریون چاپ شده با رنگینه های راکتیو در در چاپ دو مرحله ای در مقایسه با پارچه های پنبه ای بالاتر می رود و همچنین راندمان رنگی نیز افزایش می یابد.( برای مطالعه بیشتر درباره خارزدن پارچه )

چاپ پارچه پلی استر (الیاف مصنوعی)

در این مطلب میخواهیم در مورد روش های چاپ پارچه الیاف مصنوعی یا پلی استر اطلاعات لازم را در اختیارتان قرار دهیم؛ لطفا تا پایان مطلب با ما همراه باشید.

به طور کلی پارچه ها و منسوجات از ۴ منبع اصلی تهیه میشوند؛

  • مواد معدنی (الیاف شیشه، آزبست، فلز)
  • منبع حیوانی (مانند الیاف پروتئینی، پشم، ابریشم) عموما از خز، پوست، مو و یا ابریشم به دست می آیند.
  • گیاهی (الیاف سلولزی مثل کتان و پنیه و جوت)
  • و الیاف مصنوعی (ویسکوز/ ابریشم مصنوعی، اکریلیک، نایلون و پلی استر) که در این مطلب به طور کامل در مورد روش های چاپ الیاف مصنوعی خواهیم گفت.

منسوجات مصنوعی که بیشتر برای تولید لباس مورد استفاده قرار میگیرند از مشتقات روغن بنزین هستند؛ الیاف مصنوعی یا به تنهایی به کار برده میشوند یا با پنبه مخلوط میشوند.

چاپ پارچه پلی استر

به طور کلی پارچه های پلی استر سه نوع هستند که هرکدام از آن ها روش چاپ مخصوص به خود را دارد؛

  • پنبه_ پلی استر با نسبت بیش از ۸۰ درصد پنبه: برای این پارچه ها با درصد بالای پنبه میتوان از روش چاپ پارچه پنبه ای استفاده کرد؛ روش چاپ برای چنین پارچه هایی شامل مستقیم، راکتیو و خمی است.
  • پنبه_ پلی استر با درصد بیش از ۸۰ درصد پلی استر: به دلیل اینکه در این نوع پارچه ها از درصد بیشتری از پلی استر استفاده شده است تحمل دماهای بالا را دارند و میتوان از روش چاپ با رنگ دیسپرس استفاده کرد. همچنین برای تثبیت رنگ از حرارت خشک با دمای بالا و یا بخار تحت فشار استفاده میشود.
  • پنبه_ پلی استر با درصدهای متفاوت: این نوع پارچه ها از هر الیاف به نسبت های مختلف وجود دارد و نمیتوان هیچکدام را نادیده گرفت بنابراین ابتدا باید درصد دقیق نسبت ترکیب هر دو الیاف را مشخص کرد.

قبل از چاپ پارچه پلی استر یا الیاف مصنوعی باید اقداماتی همچون شستشوی موثر (در شستشوی پارچه قبل و بعد از چاپ، دترجنت آنیونی ترجیح داده میشود) و تثبیت گرمایی انجام داد. همچنین شستشو باید در محیط قلیایی و در حرارتی بین ۷۰_۸۰ درجه سانتی گراد انجام داد.

برای ثبات ابعادی کالا و همچنین سهولت در جذب و یکنواخت شدن رنگینه، تثبیت گرمایی بعد از شستشو انجام میشود.در صورت لزوم برای ایجاد زمینه سفید پارچه چاپ شده میتوان پارچه پلی استر را با دو روش: استفاده از کلریت سدیم و سفید کننده نوری سفیدگردی کرد.

به طور کلی چاپ روی پارچه های پلی استر با رنگینه های دیسپرس انجام میشود که میتواند از نوع آزو، کیونلین، آنتراکینون و کومارین باشد.

رنگینه های دیسپرس محلول در آب نیستند و در صورتی که برای رنگرزی یا چاپ از آن ها استفاده شود باید به صورت تعلیق یکنواخت درآورده شوند. البته این نوع رنگینه های مقداری نگهدارنده تعلیق به همراه دارند.

از جمله ویژگی های پارچه های الیاف مصنوعی یا پلی استر این است که هیدروفوب هستند یعنی مقدار جذب آب آنها بسیار ناچیز است و همچنین دارای دمای تبدیل شیشه ای بالایی هستند؛ به همین دلیل است که در شستشوی بعد از چاپ نگرانی بابت لک شدن زمینه سفید پارچه وجود ندارد و رنگینه هایی که جذب نشده اند به راحتی در شستشوی احیا از بین می روند.

موضوعی که در مورد چاپ پارچه پلی استر اهمیت زیادی دارد شستشو و آبکشی موثر پس از چاپ است زیرا در دمای بیشتر از ۱۴۰ درجه سانتی گراد وجود مواد غیر یونی در حجم بالا روی پارچه باعث جابجا شدن رنگینه و حرکت آن ها به خارج از سطح چاپ میشوند.

در مورد غلظت دهنده ها نیز باید بگوییم که:
– نوعی از غلظت دهنده ها که ماده جامد آن ها زیاد باشد برای مثال چسب انگلیسی و صمغ کریستال خطوط مرزی در آن ها دارای بیشترین ظرافت است اما فیلم خشک شده آن ها شکننده است و ممکن است پس از چاپ سطح کار سفیدک بزند.
– غلظت دهنده هایی که مقدار ماده جامد آن ها کمتر است مثل مشتقات اتره آرد اقاقیا و یا آلجینات ها دارای فیلم خشک شده منعطف تری هستند و به راحتی قابل شستشو هستند.
– مشتقات اتره آرد اقاقیا که به آن اشاره کردیم در چاپ پارچه پلی استر بسیار مورد استفاده قرار میگیرد و برای صرفه اقتصادی آن را با اتر نشاسته ترکیب میکنند.
– غلظت دهنده های نیم امولسیون خطوط مرزی آن ها کمترین ظرافت را دارد. ( برای مطالعه بیشتر درباره کامپکت پارچه ) 

تثبیت رنگینه های دیسپرس به چند روش انجام میشود؟

  • تثبیت با بخار تحت فشار

ثبیت با بخار تحت فشار روش بسیار خوبی است زیرا فشار زیاد ظرفیت جذب رنگینه را بالا می برد بنابراین با این روش میتوان بخش بیشتری از رنگینه های دیسپرس را با عمق رنگی زیاد چاپ کرد. باید گفت مقدار جذب رنگینه ای که در اثر فشار بالا به دست می آید را نمی توان در زمان بیشتر و فشار کمتر به دست آورد.
برای کسب بهترین نتیجه و تثبیت بیش از ۹۰ درصد رنگینه باید به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه بخار دادن را در فشار ۲ تا ۵ بار ادامه داد؛ البته این روش به طور مداوم انجام نمی شود.

  • ثبیت با بخار سوپر هیت (بخار داغ)

تثبیت پارچه پلی استر با روش بخار داغ هم با سرعت بالاتر و هم به صورت مداوم انجام میشود؛ در این روش پارچه پلی استر که روی آن چاپ انجام شده را بعد از خشک شدن در بخار ۱۶۰ تا ۱۸۰ درجه سانتی گراد به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه قرار میدهند.

با میعان بخار آب روی پارچه درجه حرارت لیف تا ۱۰۰ درجه سانتی گراد بالا می رود و فیلم غلظت دهنده دچار تورم میشود و آبی که در اثر میعان حاصل میشود مجددا تبخیر میشود.

پارچه هایی که با این روش تثبیت میشوند پس از پایان کار نرم تر و لطیف تر هستند زیرا غلظت دهنده در ثبیت با بخار خشک نمی سوزند. نکته ای که باید بگوییم این است که در این روش نباید از غلظت دهنده ها با درصد بالای ماده جامد استفاده کرد چون در هنگام شستشو ایجاد مشکل می کنند.

نکته ای که باید یادآوری کنیم این است که باید ثبات تصعید پارچه نیز در نظر گرفته شود زیرا درصورتی که ثبات تصعید رنگینه کم باشد خطوط مرزی ظرافت لازم را ندارند.

  • ثبیت با گرمای خشک

در این روش که با نام ترموزل نیز شناخته میشود پارچه های پلی استر چاپ شده با رنگینه های دیسپرس را به مدت ۴۰ تا ۶۰ ثانیه در معرض حرارت ۱۹۰ تا ۲۲۰ درجه سانتی گراد قرار می دهند.

اگر در خمیر پارچه کاریر وجود نداشته باشد رنگینه به میزان ۵۰ تا ۷۰ درصد جذب میشود، همچنین برای جذب بالاتر رنگینه میتوان از ۲۰ تا ۳۰ گرم شتاب دهنده تثبیت در هر کیلوگرم خمیر چاپ استفاده کرد.

حال که در مورد چاپ پارچه های پلی استر اطلاعات لازم را در اختیارتان قرار دادیم لازم میدانیم یکی از برترین شرکت های چاپ پارچه را به شما معرفی کنیم؛ شرکت آرام تکمیل با نام تجاری یونیتکس با بهره گیری از کادری مجرب و با استفاده از ماشین آلات و دستگاه های بسیار پیشرفته رنگرزی و تکمیل اروپایی در زمینه ی منسوجات و خدمات نساجی شهرت جهانی دارند، این شرکت فرآیندهایی از قبیل بافت، رنگرزی و تکمیل طیف وسیعی از منسوجات از جمله تاری پودی و کشباف را به صورت تخصصی انجام می دهند؛ مجموعه ی آرام تکمیل همواره پیشرو در کیفیت و جلب رضایت مشتریان با تولیدات متنوع با قیمت بسیار مناسب و ابداعات گوناگون بوده است.

فلسفه ی تولد این شرکت بر پایه حذف کامل اتلاف هاست.( برای مطالعه بیشتر درباره چاپ تریکو)

چاپ پارچه الیاف طبیعی

در این مطلب میخواهیم در مورد چاپ پارچه الیاف طبیعی همچون پارچه های پشمی و ابریشمی اطلاعات لازم را در اختیارتان قرار دهیم؛ لطفا تا پایان مطلب با ما همراه باشید.

پارچه های با الیاف طبیعی قدمتی به اندازه ی تاریخ دارند و با پیدایش تمدن این پارچه ها نیز به وجود آمدند، منبع پیدایش این پارچه ها از طبیعت است، (اغلب از گیاهان و جانوران) و ماهیت آن ها تغییر نمی کند و به همان شکل بدون دخل و تصرف در ویژگی های آن ها مورد استفاده قرار میگیرند.

 الیاف طبیعی که از دل طبیعت به دست می آیند برای مثال از موی چارپایان پشم به دست می آید که در تهیه انواع لباس از آن استفاده میشود؛ ابریشم از کرم ابریشم به دست می آید و برای استخراج پنبه از بذر گیاه پنبه استفاده میشود. پارچه هایی نیز هستند که از الیاف تارهای موجود در برگ، پوست، ساقه و حتی بذر گیاهان به دست می آیند. برای مثال برای تولید پارچه های کتان و کنف از ساقه یا لیفه ی درختان استفاده میشود یا از پوست نارگیل هم الیاف طبیعی برای تولید پارچه استخراج میشود.

الیاف طبیعی که نمونه های مختلف آن را گفتیم با روش هایی مثل بافندگی و ریسیدن تبدیل به پارچه میشوند؛ پارچه های گیاهی مثل بامبو، آباکا، پنبه، کتان، کنف، سینرال، پینا، جوت و … با همین روش ها تولید میشوند.

گفتیم که پارچه های الیاف طبیعی منشا حیوانی نیز دارند؛ الیاف این پارچه ها از پوست، پشم، مو و حتی ترشحات حیوانات به دست می آیند که آشنا ترین نوع این پارچه ها، پارچه های پشمی و ابریشمی هستند که قابلیت انجام چاپ را دارند. برای مثال پارچه های ابریشم، موهر، ترمه، پشمی، آلپاکا، آنگورا،للاما، ویکونا پارچه هایی هستند که الیاف حیوانی به دست می آیند.( برای مطالعه بیشتر درباره پارچه ساحلی عمده )

چاپ پارچه های پشمی و ابریشمی

 چاپ پارچه پشمی و ابریشمی همچون مراحل رنگرزی آن ها نیاز به انجام مقدمات اساسی دارد.

اگر بخواهیم روی پارچه های پشمی چاپ انجام دهیم باید ابتدا پارچه را در حمام اسیدی هیپوکلریت قرار دهیم تا سرعت جذب آب پارچه بالاتر برود، اگر این کار انجام نشود پارچه نمی تواند میزان لازم رنگینه را جذب کند.

کلرینه کردن همچنین باعث میشود پشم متورم شود و علاوه بر اینکه رنگینه به میزان بیشتر جذب میشود پشم جلا و درخشندگی بیشتری داشته باشد. در صورتی که کلرینه کردن به صورت یکنواخت انجام نشود جذب رنگینه نیز به صورت یکنواخت انجام نمی شود.

چاپ روی پارچه های پشمی نسبت به پارچه های پنبه ای کمتر انجام میشود؛ برای تولید نخ های پشمی ملانژ فتیله شانه شده آن چاپ میشود.

در چاپ پارچه های پشمی از رنگینه هایی استفاده میشود که برای رنگرزی پشم مورد استفاده قرار میگیرند. در صورتی که بخواهیم رنگرزی در عمق کم انجام شود از رنگینه های اسیدی استفاده میشود و برای رنگرزی در عمق های بیشتر از رنگینه های کمپلکس فلزی استفاده میشود.

رنگینه های بازی درخشان هستند ولی هنگام شستشو ثبات چندانی ندارند؛ رنگینه های راکتیو که برای رنگرزی پشم مورد استفاده قرار میگیرند از لحاظ شستشو ثبات دارند و بسیار نیز درخشان هستند.( برای مطالعه بیشتر درباره چاپ پیگمنت) 

چاپ مستقیم پارچه الیاف طبیعی با رنگینه های اسیدی:

در این نوع چاپ که با رنگینه های اسیدی انجام میشود رنگینه های ضعیف مثل استیک اسید و فرمیک اسید تثبیت میشود و اگر یکنواخت نباشد از نمک های آمونیوم و یا آمنیوم استات استفاده میشود.

برای چاپ پشم غلظت دهنده هایی همچون چسب انگلیسی، کتیرا، صمغ عربی و تیلوز مورد استفاده قرار میگیرند.

مواد هیدروتروپ علاوه بر اینکه حلالیت رنگینه را افزایش می دهد باعث بالا رفتن جذب و بهبود ثبات مالشی رنگینه میشود.

پارچه های پشمی در مقایسه با پارچه های پنبه ای هنگام تثبیت رنگینه با بخار به زمان بیشتری احتیاج دارند؛ هنگام تثبیت رنگینه با بخار، الیاف متورم میشوند و اینگونه رنگینه بیشتر جذب آن ها میشود.

اگر پشم قابلیت احیای رنگینه را داشته باشد اضافه کردن مواد ضد احیا مثل لودیگل به خمیرچاپ باعث میشود احیا انجام نشود.

چاپ مستقیم الیاف طبیعی با رنگینه های کمپلکس فلزی

برای چاپ الیاف طبیعی با عمق زیاد از رنگینه های کمپلکس فلزی ۱:۱ به همراه اسیدهای ضعیف استفاده میشود؛ در چاپ این الیاف برخلاف عمل رنگرزی مسئله نایکنواختی مطرح نیست.

برای بهبود تثبیت رنگینه به خمیر چاپ یک نمک کرمی مثل کرم استات اضافه میشود.

البته باید گفت بدون اسید نیز میتوان رنگینه های کمپلکس فلزی ۱:۲ را به مدت یک ساعت بخار داد و تثبیت کرد.

بعد از این روش چاپ با رنگینه های اسیدی و کمپلکس فلزی روی پارچه های با الیاف طبیعی ابتدا باید الیاف را با آب سرد شستشو داد و آبکشی کرد و پس از آن پارچه را به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه در آب با درجه حرارت ۳۵ درجه که حاوی یک لیتر دترجنت آنیونی است شستشو داده و پس از آبکشی آن ها را خشک می کنند.

چاپ مستقیم پارچه الیاف طبیعی با رنگینه های راکتیو:

برای چاپ پارچه های کلرینه شده پشمی از رنگینه های راکتیو مناسب استفاده میشود که دارای ویژگی هایی مثل درخشندگی و ثبات شستشو هستند.بعد از چاپ این پارچه ها را خشک می کنند و برای تثبیت رنگینه آن ها را در بخار اشباع ۱۰۰ درجه سانتی گراد به مدت ۱۰ دقیقه تا یک ربع قرار می دهند و پس از آن پارچه با آب سرد آبکشی میشود؛

 مرحله بعد شستشو در حمام ولرم حاوی یک گرم در لیتر دترجنت آنیونی و و ۲ سی سی در لیتر آمونیاک ۲۵ درصد گرم و سرد آبکشی است.مرحله آخر نیز برای خنثی کردن حمام پارچه از استیک اسید و یا فرمیک اسید استفاده میشود.( برای مطالعه بیشتر درباره خرید پارچه عمده )

چاپ پارچه ابریشم طبیعی

چاپ روی پارچه ابریشم طبیعی ارزش آن را بسیار بالا می برد و پارچه ابریشم طبیعی چاپ شده جزو گران بها ترین پارچه های چاپ شده است.

با توجه به اینکه لباس های ابریشمی چاپ شده زیاد پوشیده نمی شوند بنابراین زیاد شسته نمی شوند پس بحث ثبات شستشویی بالا برای این پارچه ها مطرح نیست و بیشتر کسب رنگ های درخشان مورد توجه است. رنگ های درخشانی که گفتیم با رنگینه های اسیدی و گاهی رنگینه های کاتیونی به دست می آید.

غلظت دهنده هایی که برای این پارچه ها مورد استفاده قرار میگیرد باید به راحتی با شستشو حذف شوند به همین دلیل از تیلوز، صمغ انگلیسی و کتیرا استفاده میشود.

عمل صمغ زدایی باید قبل از چاپ پارچه های ابرلیشمی انجام شود.

حال که در مورد چاپ پارچه الیاف طبیعی اطلاعات لازم را در اختیارتان قرار دادیم لازم میدانیم یکی از برترین شرکت های چاپ پارچه را به شما معرفی کنیم؛

 شرکت آرام تکمیل با نام تجاری یونیتکس با بهره گیری از کادری مجرب و با استفاده از ماشین آلات و دستگاه های بسیار پیشرفته رنگرزی و تکمیل اروپایی در زمینه ی منسوجات و خدمات نساجی شهرت جهانی دارند، این شرکت فرآیندهایی از قبیل بافت، رنگرزی و تکمیل طیف وسیعی از منسوجات از جمله تاری پودی و کشباف را به صورت تخصصی انجام می دهند؛ مجموعه ی آرام تکمیل همواره پیشرو در کیفیت و جلب رضایت مشتریان با تولیدات متنوع با قیمت بسیار مناسب و ابداعات گوناگون بوده است.

فلسفه ی تولد این شرکت بر پایه حذف کامل اتلاف هاست.

چاپ برداشت چه نوع چاپی است؟

چاپ برداشت به نوعی از چاپ گفته میشود که زمینه پارچه با رنگ هایی که از نظر مولکولی قابل برداشت هستند رنگرزی میشود و عمل چاپ به کمک مواد برداشت کننده انجام میشود. به عبارت بهتر میتوان گفت چاپ برداشت احیا رنگزا به وسیله یک ماده احیا کننده است.

شاید این سوال برای شما نیز به وجود بیاید که احیا به چه معناست؟

در پاسخ باید بگوییم یک اتم در هنگام واکنش با از دست دادن الکترون اکسید میشود (احیا کننده) و اگر اتمی الکترون به دست آورد احیا میشود (اکسید کننده).

احیا کننده ها چندین نوع هستند؛ رنگالیت DS، رنگالیت LC  ، رنگالیت C (سافولیت یا سدیم سولفوکسیلات فرمالدهید) ، دکرولین، رنگالیت H ، رنگالیت FD، کلرید قلع، مانوفست،

اکسید کننده ها عناصری هستند که با اکسیژن ترکیب میشوند مثل فرموزول، دی اکسید گوگرد، رنگالیت، هیدرو سولفیت سدیم و …

ویژگی احیا کننده ها:

احیا کننده ها باید دارای این ویژگی ها باشند:

  • در واکنش های گرمازا به خوبی در آب حل شوند.
  • در دماهای بالا (برای مثال ۵۰ سانتی گراد) پایدار باشند.

البته باید گفت احیا کننده ها در محیط های قلیایی پایدار هستند اما در محیط های اسیدی اینگونه نیستد و تجزیه شده و رطوبت را نیز جذب می کنند.

مواد برداشت کننده:

برداشت کننده ها دو نوع هستند:

عملکرد دسته ی اول بر اساس اکسیداسیون است؛ برای مثال موادی مثل هیپوکلریت سدیم و پراکسید هیدروژن از این دسته هستند.

اما عملکرد دسته دوم بر اساس احیا کننده است، برای مثال کلرید قلع و رنگالیت اینگونه هستند.

چاپ برداشت رنگزاهای اکتیو:

این نوع رنگزاها مناسب برای رنگرزی زمینه هستند و مانند اغلب رنگزاهای وینیل سولفون قابلیت برداشت دارند.

در ادامه چند نوع از رنگزاهای اکتیو که به راحتی قابل برداشت هستند را خواهیم گفت:

R/ Y15 / Y42/ b220/ 23  و …

نکته ای که باید در مورد رنگزاهای راکتیو بگوییم این است که در این نوع، رنگزایی وجود ندارد که بتوان در چاپ برداشت به عنوان رنگزای پایدار در شرایط احیایی از آن استفاده کرد. اغلب باید از پیگمنت و در مواردی از رنگزای خمی استفاده کرد.

انواع برداشت

به طور کلی برداشت دو نوع است، سفید و رنگی.

در چاپ برداشت سفید برای بالاتر رفتن کیفیت چاپ و اینکه سفیدی خوبی داشته باشیم میتوان از این موارد استفاده کرد: زینک اکساید، آنتراکینون، سفید کننده نوری، پیگمنت سفید، دی اکسید تیتان و …

موردی که در چاپ برداشت باید به آن توجه ویژه داشت انتخاب غلظت دهنده مناسبی است که در شرایط احیایی پایدار باشد؛ برای مثال غلظت دهنده هایی همچون: نشاسته، صمغ انگلیسی، گوار، ایندالکا، ایندرز و … میتوانند گزینه های مناسبی باشند.

اگر قصد چاپ برداشت روی رنگزای راکتیو را داشته باشید توصیه میشود از سافولیت و هیدرو استفاده کنید؛ برای رنگزای دیسپرس میتوانید از این سه مورد استفاده کنید، دکرولین یا سافولین و کلرید قلع.

البته باید گفت برداشت رنگزای دیسپرس با روش های متفاوت و سخت تر نسبت به راکتیو انجام میشود و معمولا به صورت چاپ رزیست انجام میشود.

 در صورتی که بین سلولز و مولکول رنگزای راکتیو پیوند اتری وجود داشته باشد برداشت بهتری در مقایسه با زمانی است که بین سلولز و رنگزا پیوند آستری وجود دارد، انجام میشود.

در برداشت خنثی مکانیزم برای همه ی رنگزاها به یک صورت است و کروموفر آزوی رنگزا به آمین تبدیل میشود و این در صورتی است بخشی از مولکول رنگزا به کمک پیوند اتری و یا استری به سلولز متصل است.

اگر پیوند اتری بین سلولز و مولکول رنگزا وجود داشته باشد در برداشت قلیایی علاوه بر گروه آزو پیوند اتری هم شکسته شده و سلولز کاملا آزاد میشود و به همین دلیل است که روی زمینه پارچه هیچ رنگی زردی مشاهده نمی شود.رنگزاهای ری اکتیو ونیل سولفون و رمازول با پارچه پیوند اتری برقرار می کنند.

اقداماتی که پس از چاپ انجام میشود:

پس از چاپ پارچه ابتدا باید اجازه داد تا پارچه به خوبی خشک شود و سپس به مدت ۱۵ دقیقه در دمای ۱۰۰ درجه سانتی گراد بخار داده شود. البته نکته ای که باید بگوییم این است که بخار دهی در چه مدت صورت میگیرد بستگی به جنس پارچه و فرمول مواد نیز دارد.

در حین بخار دادن عمل احیای رنگزا انجام میشود و همچنین رنگزای تخریب شده در هنگام شستشو از روی پارچه پاک میشود.(برای مطالعه بیشتر درباره کارخانه چاپ پارچه )

عمل احیای رنگزا در طی فرآیند بخار دادن انجام میشود و رنگزای تخریب شده در هنگام شستشو به خوبی از روی کالا پاک میشود.درباره برداشت رنگی باید گفت پس از ثبیت حرارتی پیگمنت به کمک بخار (دمای ۱۵۰ درجه سانتی گراد) به مدت ۱۵ دقیقه انجام میشود.

بهترین شرکت چاپ پارچه:

شاید اینکه شرکتی را به عنوان بهترین شرکت چاپ پارچه معرفی کنیم اندکی غلو آمیز باشد اما اگر شما نیز با ویژگی های یک شرکت چاپ پارچه خوب آشنا باشید میدانید که یک شرکت چاپ پارچه باید همه فرآیندهای بافت، رنگررزی، چاپ پارچه را با استفاده از بهترین و به روز ترین دستگاه ها و ماشین آلات انجام دهد؛ شرکت آرام تکمیل با نام تجاری یونیتکس با بهره گیری از کادری مجرب و با استفاده از ماشین آلات و دستگاه های بسیار پیشرفته رنگرزی و تکمیل اروپایی در زمینه ی منسوجات و خدمات نساجی شهرت جهانی دارند

این شرکت فرآیندهایی از قبیل بافت، رنگرزی و تکمیل طیف وسیعی از منسوجات از جمله تاری پودی و کشباف را به صورت تخصصی انجام می دهند؛

مجموعه ی آرام تکمیل همواره پیشرو در کیفیت و جلب رضایت مشتریان با تولیدات متنوع با قیمت بسیار مناسب و ابداعات گوناگون بوده است.فلسفه ی تولد این شرکت بر پایه حذف کامل اتلاف هاست.

مجموعه آرام تکمیل همواره حفاظت از محیط زیست  را در دستور کار خود قرار داده و به همین منظور با احداث استخرهای تامین آب و تصفیه پساب خروجی به مساحت تقریبی ۷۰۰ متر مربع و نصب تجهیزات تصفیه فاضلاب مدرن، حفاظت و حراست از محیط زیست را به نوبه خود به انجام رسانیده است که در نوع خود کم نظیر است

چاپ برداشت چه نوع چاپی است؟

چاپ برداشت به نوعی از چاپ گفته میشود که زمینه پارچه با رنگ هایی که از نظر مولکولی قابل برداشت هستند رنگرزی میشود و عمل چاپ به کمک مواد برداشت کننده انجام میشود. به عبارت بهتر میتوان گفت چاپ برداشت احیا رنگزا به وسیله یک ماده احیا کننده است.

شاید این سوال برای شما نیز به وجود بیاید که احیا به چه معناست؟

در پاسخ باید بگوییم یک اتم در هنگام واکنش با از دست دادن الکترون اکسید میشود (احیا کننده) و اگر اتمی الکترون به دست آورد احیا میشود (اکسید کننده).

احیا کننده ها چندین نوع هستند؛ رنگالیت DS، رنگالیت LC  ، رنگالیت C (سافولیت یا سدیم سولفوکسیلات فرمالدهید) ، دکرولین، رنگالیت H ، رنگالیت FD، کلرید قلع، مانوفست،

اکسید کننده ها عناصری هستند که با اکسیژن ترکیب میشوند مثل فرموزول، دی اکسید گوگرد، رنگالیت، هیدرو سولفیت سدیم و …

ویژگی احیا کننده ها:

احیا کننده ها باید دارای این ویژگی ها باشند:

  • در واکنش های گرمازا به خوبی در آب حل شوند.
  • در دماهای بالا (برای مثال ۵۰ سانتی گراد) پایدار باشند.

البته باید گفت احیا کننده ها در محیط های قلیایی پایدار هستند اما در محیط های اسیدی اینگونه نیستد و تجزیه شده و رطوبت را نیز جذب می کنند.

مواد برداشت کننده:

برداشت کننده ها دو نوع هستند:

عملکرد دسته ی اول بر اساس اکسیداسیون است؛ برای مثال موادی مثل هیپوکلریت سدیم و پراکسید هیدروژن از این دسته هستند.

اما عملکرد دسته دوم بر اساس احیا کننده است، برای مثال کلرید قلع و رنگالیت اینگونه هستند.

چاپ برداشت رنگزاهای اکتیو:

این نوع رنگزاها مناسب برای رنگرزی زمینه هستند و مانند اغلب رنگزاهای وینیل سولفون قابلیت برداشت دارند.

در ادامه چند نوع از رنگزاهای اکتیو که به راحتی قابل برداشت هستند را خواهیم گفت:

R/ Y15 / Y42/ b220/ 23  و …

نکته ای که باید در مورد رنگزاهای راکتیو بگوییم این است که در این نوع، رنگزایی وجود ندارد که بتوان در چاپ برداشت به عنوان رنگزای پایدار در شرایط احیایی از آن استفاده کرد. اغلب باید از پیگمنت و در مواردی از رنگزای خمی استفاده کرد.

انواع برداشت

به طور کلی برداشت دو نوع است، سفید و رنگی.

در چاپ برداشت سفید برای بالاتر رفتن کیفیت چاپ و اینکه سفیدی خوبی داشته باشیم میتوان از این موارد استفاده کرد: زینک اکساید، آنتراکینون، سفید کننده نوری، پیگمنت سفید، دی اکسید تیتان و …

موردی که در چاپ برداشت باید به آن توجه ویژه داشت انتخاب غلظت دهنده مناسبی است که در شرایط احیایی پایدار باشد؛ برای مثال غلظت دهنده هایی همچون: نشاسته، صمغ انگلیسی، گوار، ایندالکا، ایندرز و … میتوانند گزینه های مناسبی باشند.

اگر قصد چاپ برداشت روی رنگزای راکتیو را داشته باشید توصیه میشود از سافولیت و هیدرو استفاده کنید؛ برای رنگزای دیسپرس میتوانید از این سه مورد استفاده کنید، دکرولین یا سافولین و کلرید قلع.

البته باید گفت برداشت رنگزای دیسپرس با روش های متفاوت و سخت تر نسبت به راکتیو انجام میشود و معمولا به صورت چاپ رزیست انجام میشود.

 در صورتی که بین سلولز و مولکول رنگزای راکتیو پیوند اتری وجود داشته باشد برداشت بهتری در مقایسه با زمانی است که بین سلولز و رنگزا پیوند آستری وجود دارد، انجام میشود.

در برداشت خنثی مکانیزم برای همه ی رنگزاها به یک صورت است و کروموفر آزوی رنگزا به آمین تبدیل میشود و این در صورتی است بخشی از مولکول رنگزا به کمک پیوند اتری و یا استری به سلولز متصل است.

اگر پیوند اتری بین سلولز و مولکول رنگزا وجود داشته باشد در برداشت قلیایی علاوه بر گروه آزو پیوند اتری هم شکسته شده و سلولز کاملا آزاد میشود و به همین دلیل است که روی زمینه پارچه هیچ رنگی زردی مشاهده نمی شود.رنگزاهای ری اکتیو ونیل سولفون و رمازول با پارچه پیوند اتری برقرار می کنند. ( برای مطالعه بیشتر درباره چاپ ری اکتیو)

اقداماتی که پس از چاپ انجام میشود:

پس از چاپ پارچه ابتدا باید اجازه داد تا پارچه به خوبی خشک شود و سپس به مدت ۱۵ دقیقه در دمای ۱۰۰ درجه سانتی گراد بخار داده شود. البته نکته ای که باید بگوییم این است که بخار دهی در چه مدت صورت میگیرد بستگی به جنس پارچه و فرمول مواد نیز دارد.

در حین بخار دادن عمل احیای رنگزا انجام میشود و همچنین رنگزای تخریب شده در هنگام شستشو از روی پارچه پاک میشود.

عمل احیای رنگزا در طی فرآیند بخار دادن انجام میشود و رنگزای تخریب شده در هنگام شستشو به خوبی از روی کالا پاک میشود.

درباره برداشت رنگی باید گفت پس از ثبیت حرارتی پیگمنت به کمک بخار (دمای ۱۵۰ درجه سانتی گراد) به مدت ۱۵ دقیقه انجام میشود.

سخن پایانی

در این مطلب سعی کردیم هر آنچه درمورد چاپ برداشت میدانیم را در اختیارتان قرار دهیم و امیدواریم خواندن آن برای شما مفید بوده باشد؛ در پایان لازم میدانیم یکی از بهترین شرکت های چاپ پارچه را به شما معرفی کنیم.

اگر بخواهیم یکی از بهترین شرکت ها در زمینه ی چاپ روی پارچه را معرفی کنیم باید مجموعه آرام تکمیل را به شما معرفی کنیم؛ مجموعه آرام تکمیل سال هاست در زمینه ی منسوجات و خدمات نساجی شهرت جهانی دارند، این شرکت فرآیندهایی از قبیل بافت، رنگرزی و تکمیل طیف وسیعی از منسوجات از جمله تاری پودی و کشباف را به صورت تخصصی انجام می دهند.

  • چاپ مستقیم
  • چاپ برداشت
  • چاپ مقاوم
  • چاپ یک مرحله ای و دو مرحله ای
  1. خمیر چاپ دارای ثبات بیشتری است و میتوان پارچه چاپ شده را از قبل از تثبیت برای مدت طولانی تری نگهداری کرد.

دلیل این موضوع وجود مواد کمکی اصلی در خمیر چاپ است که باعث میشود واکنش های شیمیایی زودرس یا ناقص به وجود بیایند و در نهایت رنگینه تمایل کمتری برای جذب و واکنش های های دیگر داشته باشد.

  1. زمان تثبیت کاهش می یابد.

اگر پارچه رطوبت داشته باشد پس از اینکه مواد اصلی کمکی اضافه شود زمان تثبیت کاهش می یابد، سرعت انجام کار بیشتر میشود و همچنین در کاهش هزینه ها نیز بسیار نقش دارد.

  1. در مصرف مواد کمکی صرفه جویی شده و جذب رنگینه نیز افزایش می یابد.

در این روش از تثبیت رنگینه زمینه و یا تماس با الیاف در مواضع چاپ شده به کمک روش های فیزیکی و یا مواد شیمیایی مناسب جلوگیری میشود. البته باید گفت در صنعت نساجی و در روش چاپ مقاوم به کمک مواد شیمیایی بهتر صورت میگیرد. البته ممکن است در خمیر چاپ مقاوم رنگینه ای مورد استفاده قرار گیرد که به ماده مقاوم حساس نباشد و بتواند تثبیت شود.